Smo mednarodna skupnost sester frančiškank, zbrane iz vseh vetrov…

 

fmm,  medalja z ognjem

 

… zato si lahko predstavljate mešanico jezikov, kultur in barv, da o tem kaj vse delamo raje ne govorimo. Sicer pa naš prvi misijon ni dejavnost vsake sestre temveč se misijon začne z življenjem v skupnosti. V Sloveniji nas je 12 sester in sicer 5 različnih narodnosti. Pobliže nas lahko spoznate na naslednjih straneh.

 

 

           NOVO V MARCU                NOVO V MARCU                 NOVO V MARCU

 

Med svetovnimi popotnicami najdemo seveda nemalo naših sester, ki so bile poslane na druge celine. A včasih se zgodi, da tudi katera izmed nas, ki je bila poslana nedaleč od svoje domovine, obišče kakšen drugi konec sveta. Da ne bo pomote, zagotovo ne kot turistka, četudi znamo dobro izkoristiti vsak prosti trenutek za spoznavanje nove kulture. Pred dobrim mesecem se je torej s. Gosia odpravila v Maroko, kjer je v Kazablanki vodila duhovne vaje za naše sestre. V času tri tedenskega bivanja v Maroku se je našlo tudi nekaj t.i. prostih trenutkov, ki jih je dobro izkoristila za srečanja s sestrami, za spoznavanje njihovega misijona kakor tudi za srečanje z ljudmi, med katerimi sestre delujejo. Nekaj utrinkov in doživetij kakor tudi globokih misli iz tega popotovanja si lahko preberete v članku Iz dežele Saracenov, ki ga najdete v Novicah.  

 

 

          NOVO V JANUARJU                  NOVO V JANUARJU                  NOVO V JANUARJU 

“V duši imam nosim veliko željo, da bi šla k ubogim in majhnim,  h grešnikom. In moje hčere ne bi bile moje, če bi jim tega ne povedala.”       Marie de la Passion

Čemu primerjati trenutek, ko vsaka fmm dobi svoje poslanstvo? Glede na to, da nanj čakamo več let in ves ta čas kujemo sanje v oblake o tej ali oni eksotični deželi, je to res izreden trenutek v življenju vsake izmed nas. Sestra Ana je najprej sanjala o mrzlih krajih, pol pa se je spreobrnila in se zaljubila v tropsko vročino, prav posebno v Latinsko Ameriko. Zgleda, da ima dobre veze na zunanjem ministrstvu v nebesih ali pa zna dovolj glasno povedati svoje želje (saj veste, da je Bog Oče na večini slik v naših cerkvah upodobljen kot starček, tako da je treba kar glasno izreči svoj molitev, da te dobro sliši:). Vendar za Ano pot ni bila čisto ravna. Potrebno je bilo dobiti vizo za Brazilijo, zato jo je Ana najprej mahnila za štiri mesece  na Portugalsko. Eno zadnjih izkušenj v tej deželi je za vas prelila na papir. Preberete si jo lahko v rubriki Svetovne popotnice pod naslovom Prvi prizor. Vsem tistim, ki pričakujete nadaljevanko, zagotavljam, da ne boste razočarani, kajti Ana je res odlična v pisanju. Vsaj do sedaj je bila in upam, da ji kuhanje pri 36 stopinjah z veliko vlage ne bo odvzelo tega veselja.

POMOČ HAITIJU

Generalni vikar škofije Miragoane HAITI Yvan Museau, ki je pred letom obiskal Slovenijo, se obrača s prošnjo za hrano in medicinsko pomoč za preživele prebivalce, med katerimi so mladi in otroci, ki  zaradi pomanjkanja umirajo.

RAIFFEISEN BANKA
TRR: SI56 2420 0900 4370 443
Sklic: 795121
Namen: HAITI MIRAGOANE

Dar lahko oddate tudi v Misijonskem središču Slovenije ali pri sestrah frančiškankah Marijinih misijonarkah, Mirje 7, Ljubljana .

 

                        

Pogosto ljudje pripisujemo vrednost in spoštovanje drugemu glede na to kaj kdo zmore in kaj zna. V bistvu pa je vsakdo izmed nas dragocen sam v sebi, le da se tega zavedamo, ko to prepoznavamo v očeh drugih. Ljubezen drugega mi razodene mojo vrednost in prav tako moja ljubezen do drugega njemu razodeva njegovo vrednost. A čeprav je temu tako, imamo kljub temu vse razloge, da se veselimo in si damo priznanje tudi zato kar zmoremo in znamo. Končno smo vse prejeli in če v hvaležnosti vse vračamo Gospodu, naš dar postane tudi dar za druge. Kogar zanima kako je dar sester Bajec postal dar za mnoge, si preberite in poglejte v Novicah pod naslovom Bog ji je dal toliko talentov.

                        

 

» Ponižnost je zame tako lepa ! ! … Je pravičnost, resnica in ljubezen. V ponižni ljubezni ustvarjamo prostor za Boga. »                Marie de la Passion

Božič je poseben čas, za nekatere čas zrenja skrivnosti rojstva Boga, ki postane človek, za druge obisk jaslic in čas, da se družina zbere, spet za druge odvijanje težko pričakovanih daril. Vendar se nas Božič v resnici dotakne šele takrat, ko naredimo v srcu  prostor za drugega, pa najsi bomo kristjani ali ne. Končno je Božič praznik človečnosti, ko se spomnimo tistih, ki jih imamo radi in se z njimi zberemo okrog praznične mize. Več o tem kaj smo doživelI v teh dneh lahko prebereš v Novicah pod naslovom Bližine se ne da kupiti.

      

 

 

                      NOVO V DECEMBRU                   NOVO V DECEMBRU                     NOVO V DECEMBRU

“Zaradi naše poklicanosti kot misijonarke je ves svet naša domovina.”                     Marie de la Passion

Romana, oznanjevanje_138

Danes nas mediji vsakodnevno skoraj bombandirajo z novicami vsakršne vrste. Večina nas je redno v stiku s tiskanimi in vizulnimi mediji, a ko je treba stopiti pred mikrofon ali kamero se marsikdo znajde v zadregi. V okviru KORUS-a so se odločili za usposabljanje nastopanja v medijih in naša sestra Romana je sprejela izziv, da posreduje nekaj osnovnih vsebin kot npr. kako premagati tremo, kako nastopati, kakšen je pomen retorike… Več lahko izveste v Novicah.   

 

 

Prav kot Frančiška je tudi mene prevzela želja, da bi pomagala svetu k prenovi življenja po Evangeliju. Ob pogledu na nujnost te prenove je gorel v meni isti ogenj kot v njem…. V žareči luči sem povsem jasno spoznala, zakaj je uboštvo mati ljubezni.”            Marie de la Passion

 

                   NOVO V NOVEMBRU                  NOVO V NOVEMBRU               NOVO V NOVEMBRU

  “Bog je določil vsaki duši kot tudi vsaki cvetki edinstveno lepoto; sveti ne bomo postali zaradi takega ali drugačnega načina življenja, ampak kolikor bomo napredovali na poti, ki jo je Bog v  svoji ljubezni izbral od vekomaj prav za nas.”              Marie de la Passion

  DSCN1047

“Pojdi zaradi sebe samega” – na prvi pogled presenetljiv naslov za duhovni vikend. Človek bi pričakoval kakšen pobožen naslov kot na primer: “Pojdi zaradi Boga!” ali kaj podobnega. V resnici pa se za tem izzivalnim naslovom skriva zelo globoka vsebina in resnično srečanje z Bogom. Več o tem, kakšno je bilo to popotovanje in odkrivanje skrivnostnih globin vere, si lahko preberete na strani Novice. Zraven pa si ogledate še nekaj sončnih fotografij.

                                  

  “Vse, kar nam je najbolj dragoceno, nam bo podaril Bog ljubezni.”               Marie de la Passion

SMDHG09 230

Spet je čas, da vam predstavimo še kakšno frančiškanko Marijino misijonarko. Tokrat nas bo pot zanesla na Televizijo Slovenija, kjer s. Romana zaznamuje novinarske vrste s svojo navzočnostjo že več kot 10 let. V čem vidi svoje poslanstvo na televiziji in kaj ji pomeni njen misijon, nam je zaupala v svojem pričevanju Skupnost me pošilja med uboge, da postajam sama svobodna, ki ga najdete na strani Skupnost Emavs.

  

 

” Kako lepa bi bila skupnost, kjer bi se vsaka sestra trudila, da bi v sebi prenovila duha spoznavanja božje volje ter vsega, kar je dobro in Bogu všeč.”        Marie de la Passion

DSCN0955

Res smo že v novembru, a čas tako hitro teče, da ga tudi sestre večkrat komaj dohajamo, najprej čas seveda, pol pa še druga drugo. Sicer pa se človek včasih res vpraša kam neki vsi tako hitimo.  A bo že držalo, da se tudi počasi daleč pride. Torej, če vas firbec matra, si vzemite nekaj dragocenih minut časa in izvedeli boste kdo vse prebiva v hiši z mozaikom Hvalnice stvarstva na Mirju 7. P.S. Sicer pa so tudi fotografije zgovorne, če ste tudi vi v stiski s časom 🙂

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja