Psihologija javnega nastopanja

Romana, oznanjevanje_138Od 20. – 21.11. 2009 je KORUS pripravil drugi del seminarja o javnem nastopanju. Zbrali smo se na Brezjah pri sestrah Frančiškankah Brezmadežnega spočetja. Prišlo nas je 10. Seminar je koordinirala in vodila s. Romana Kocijančič, ki je povabila izkušene in dinamične goste. V prvi delavnici sta p. Peter Lavrih in s. Romana predstavila pravila dobre pridige in zakonitosti, ki se jih moramo zavedati, ko vstopamo v televizijski medij. Prva praktična vaja je zajemala enominutni nagovor pred kamero. Imeli so 10 minut časa za pripravo. Tako smo premagali prvo tremo.  Mag. Andrej Vajevec, ki je urednik igranega programa in RTV in skupaj z bratom Janezom vodi šolo za javno nastopanje nas ni učil retorike, pač pa temeljne drže, ki pomagajo vzpostaviti stik s poslušalcem. Teoretično in praktično nam je pokazal, kako sproščenost ali stisnjenost govornega aparata vpliva na volumen, barvo in jakost našega glasu. Z vajami smo prišli do našega pravega in pristnega glasu, ki ga v javnem nastopu zaradi treme in drugih blokad hitro izgubimo. Te vaje so prav zabavna in zelo sproščujoča stvar! Če bi nas kdo gledal od zunaj, bi si lahko mislil marsikaj! Dihanje, spuščanje glasu AAA s prepono, skakanje, pretegovanje, raztegovanje obraznih mišic… Po 20 minutah smo se počutili odlično. Pomembno je, da nastopajoči čuti sebe in takrat more nastopati pristno in sproščeno. Takrat smo najbolj prepričljivi. Druga vaja je bila namenjena zbranosti. Skrivnost je v zavedanju občutkov v našem telesu. S tem preprečimo ponorelost misli, ki povzroča težave s tremo.

Oznanjevanje_143[1]

Z igralcem Pavlom Ravnohribom smo delali vaje interpretacije in branja umetniškega teksta. To je trdo in garaško delo, kajti prava umetnost je prebrati tekst tako, da najprej sami zaznamo sporočilo, sebe nekako odmaknemo in s tem omogočimo sporočilu, da pride do poslušalca. Vsi smo bili izredno zadovoljni in vsem priporočam, da se česa takšnega udeležijo. Redovniki in redovnice smo tisti, ki oznanjamo evangelij in res ni vseeno, kako to storimo. Zelo pomaga, da se znebimo slabih predsodkov do TV, intervjujev … Predlagali smo KORUSU, da bi takšni seminarji postali stalnica v našem permanentnem izobraževanju, kajti v enem dnevu komaj doumeš, kaj je bistveno. Hvala Bogu za to možnost. Upam, da se kmalu spet srečamo.

s. Meta Potočnik, osu

p.s. Mag. Vajevec vsak torek zvečer od 19.45 – 22.00 vodi delavnico z naslovom »Reci le besedo«  v okviru MIC  (pri sv. Jožefu v Ljubljani). Delavnica je odprtega tipa. Vabljeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja