Bog ji je dal toliko talentov

V sredo, 23. decembra, je bil v Kamnjah pri Ajdovščini že sveti večer. V cerkvi smo se zbrali na predpremieri božično dokumentarnega filma »Bog ji je dal tolk talentov«, portret sester Bajec. Na Slovenskem in verjetno nikjer na svetu ne najdemo dveh rodnih sester in redovnic hkrati, tako različnih značajev, ki se med seboj izredno dopolnjujeta, še zlasti v umetniškem ustvarjanju. Sestri Pavla in Darinka Bajec sta Šolski sestri Kristusa Kralja in imata diplomi priznanih umetniških šol. S. Pavla je slikarka, restavratorka, kiparka in glasbenica; s. Darinka pa keramičarka, mozaičarka in kiparka. Še bolj pričujoče pa je, da so vrata njunega doma odprta vsakemu človeku. Na mizo postavita vse, kar imata v svojem skromnem in preprostem načinu življenja, predvsem pa podarita vsakemu v stiski vso svojo ljubezen in molitev.

Za njune kulturne in sakralne stvaritve ter za pastoralno ustvarjanje jima je msgr. Metod Pirih, koprski škof, podelil odličje koprske škofije. Po sami predpremieri pa smo praznovanje nadaljevali v župnijski dvorani v prijateljskem vzdušju ob mizah prepolnih dobrot.

Film smo si lahko ogledali na TV Slovenija na sveti večer in na Božič. Treba pa je izdati še krivca za ta prisrčni dokumentarni film. Glede na to, da sta sestri Bajec malo poznani v slovenskem prostoru, se res veselimo, da ju je naša s. Romana, ki je spisala scenarij za film, odkrila in predstavila širši slovenski javnosti. Pravijo, da se dobro blago samo hvali, a ga je treba poznati. Zato hvala Romani za njen pogum, ki tudi nas utrjuje v ponosu in hvaležnosti, ker nam je Gospod dal sestre in brate. Sestre in brate, ki govorijo današnjemu svetu ne le z besedo, glasbo temveč tudi preko slike in podobe. In ta svet, tako žejen lepote, se lahko odžeja tudi v kontemplaciji podob naših dveh sester Bajec, odžeja in naužije lepote.

One Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja