Fmm Evrope zbrane v Madridu

»Na mladih svet stoji«, pravi pregovor. A danes mnogi več ne verjamejo, da so mladi sposobni graditi boljši svet. Ko je v stari Evropi vedno manj redovnih poklicev se tudi sestre sprašujemo ali še verjamemo v mlade, ali smo sposobne biti jim blizu? Dogaja se namreč, da se kultura mladih hitro spreminja in se prepad med generacijami veča. Kako se v tem svetu mladih znajdemo sestre FMM, kako odgovarjamo na njihove potrebe, smo se spraševale sestre iz cele Evrope, ki delujemo v pastorali mladih in v pastorali poklicev. Na srečanju, ki  je potekalo od 8. – 10. oktobra v Madridu, smo bile prisotne štiri sestre iz španske province, po dve sestri iz province Francija – Švica, provinca Velike Britanije, Irske in Malte ter provinca Srednje in vzhodne Evrope. Province Belgije, Italije in Portugalske pa so poslale po eno sestro; skupaj torej 14 sester. 
     Dan prihoda na takšnih srečanjih je zmeraj tako tipično FMM-ovski in tako je bilo tudi tokrat. Koliko prisrčnih objemov in veselja, ko spet srečaš znane obraze, drago prijateljico, skratka svoje sestre. Koliko tiste pristne radosti, ko se Bogu zahvaljuješ, da ti je dal sestre iz toliko različnih dežel, kjer se povsod počutiš doma. Popoldne in večer smo izkoristile za sestrsko druženje in si ob tem ogledale še nekaj lepih kotičkov mesta Madrida. Sobota in nedelja pa sta bili delovno obarvani. Najprej je vsaka provinca predstavila svoje aktivnosti na področju pastorale mladih in pastorale poklicev. Medsebojna izmenjava nam je pomagala k soočenju različnih realnosti v katerih živimo in nam zastavila veliko novih vprašanj. Sestre v zahodni Evropi so manj navzoče med mladimi, ker imajo malo sester na razpolago za to delo, medtem ko smo sestre v vzhodni Evropi kar se tega tiče v privilegiranem položaju, saj smo ena izmed mlajših provinc našega Inštituta. Po predstavitvah provinc smo razmišljale kje bi lahko medsebojno sodelovale glede na obstoječe dejavnosti in projekte, ki jih izvajamo v provincah. Prav tako smo se pogovarjale o obliki naše navzočnosti v Madridu na Svetovnem dnevu mladih drugo leto. V sklepu našega srečanja smo prišle do odločitve, da bomo v Madridu navzoče v Frančiškanski vasi, in sicer od 16.-19. avgusta 2011. Sedem sester, torej po ena iz vsake province, bodo štiri dni stalno v Frančiškanski vasi sprejemale mlade ter skrbele za animacijo. Vse sestre, ki bomo prišle v Madrid s skupino mladih, smo prav tako povabljene k navzočnosti, in sicer na tak način, da lahko prijavimo glasbeno, dramsko ali drugo točko mladih za program, ki ga bodo animirale sestre. V dneh od 16. avgusta naprej se torej vse FMM na srečanju v Madridu zagotovo najdemo v Frančiškanski vasi. K zaključkom sodi tudi odločitev, da želimo nadaljevati s sodelovanjem, ki že obstaja znotraj dveh ali več provinc. Vsi ostali predlogi sodelovanja pa potrebujejo še čas za nadaljnje razločevanje.
 Ob koncu smo sprejele sklep, da srečanja postanejo vsakoletna. Naslednje srečanje bo drugo leto od 7. – 9. oktobra v Asisiju. Spet se bo srečala zahodna in vzhodna FMM Evropa, ki more najti pot do mladih le preko radikalnega življenja v naših skupnostih kakor tudi v drznih odločitvah, da vstopamo v svet mladih in jim dopustimo, da odkrijejo našo karizmo in jo zaživijo na njihov način. Bog daj, da bi to zmogle in se prepustile Duhu, da nas usposablja za pristno navzočnost med mladimi, ki iščejo svojo življenjsko pot. Kajti le oni sami nam bodo pokazali kako naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja