Obisk iz Vietnama

Vietnam in Slovenija. Deželi, med katerima je na tisoče kilometrov razdalje. Pa vendar smo lahko julija v Sloveniji doživeli delček Vietnama. Na povabilo minorita, p. Miha Majetiča (ki je bil 4 leta misijonar v Vietnamu, zdaj pa je že leto dni ponovno v Sloveniji) je Slovenijo obiskalo 6 slepih in slabovidnih deklet iz Centra za slepa in slabovidna dekleta v Vietnamu skupaj z dvema sestrama Frančiškankama Marijinima misijonarkama – sestro Ann Luu Thi Hong Loan in sestro Mary Rose Dao Thi My Dung – ki sicer vodijo ta Center.

Med njegovim bivanjem v Vietnamu, se je p. Miha pogosto srečeval z dekleti v Centru. Že leta 2008 je dobil idejo, da bi dekleta obiskala Slovenijo, vendar je do letos ni uspel uresničiti. Aprila letos, pa je sestram v Vietnam sporočil, da bi rad, da skupaj z nekaj dekleti med poletnimi počitnicami obiščejo Slovenijo. Skupaj so se lotili uresničevanja te želje in julija so punce in sestre prispele v Slovenijo.

Dekleta so v Sloveniji preživela en mesec – precej naporen mesec: intervjuji, srečanja z ljudmi, ogledi Slovenije, predvsem pa nastopi in predstavitve po različnih župnijah po Sloveniji, na katerih so pele in igrale na tradicionalne vietnamske instrumente.

Center za slepa in slabovidna dekleta se sestre frančiškanke Marijine misijonarke odprle leta 1993, ko so najele hišo in vanjo sprejele 20 deklet. V naslednjih letih je k njim prihajalo vedno več deklet in pokazala se je potreba po večji hiši. Tako so leta 1997 dobile novo hišo, kjer zdaj biva 32 deklet v starosti od 5 do 20 let. Prva in najpomembnejša naloga Centra je zagotoviti dekletom dobro izobrazbo – končati študij oz. vsaj srednjo šolo. Med bivanjem deklet v Centru, pa jih sestre spodbujajo, da razvijajo svoje talente (npr. talent za glasbo).

 

Kaj so o sebi in o obisku Slovenije povedala dekleta?

 

 

Nhan (16) – Izhajam iz šestčlanske družine. V prostem času rada poslušam glasbo in klepetam s prijatelji. Igram flavto, orgle in đan tranh (tradicionalno vietnamsko glasbilo). V Sloveniji mi je najbolj všeč svež zrak in prijazni ljudje.

 

Kim (18) – Igram đan tranh in orgle. V Sloveniji se počutim zelo prijetno – veliko je gozdov in svežega zraka, ljudje tu pa so resnično prijazni in prijateljski.

 

Lan Anh (12) – Sem najmlajša v naši družini. V Centru v prostem času rada poslušam glasbo in vadim instrumente, ki jih igram – đan tranh, orgle in pianico. Slovenija mi je zelo všeč, najbolj pa si bom zapomnila taborjenje z otroki iz župnije p. Miha.

 

Binh (14) – Prihajam iz šestčlanske družine, moji starši pa so kmetovalci. Rada poslušam glasbo, igram šah in vadim orgle, pianico in đan tranh. Slovenija je zelo mirna in zelo hladna, še posebej ob večerih.

 

Thao (17) – Igram đan ban (vietnamsko tradicionalno glasbilo z eno struno). Od obiska v Sloveniji si bom najbolj zapomnila slovensko sadje, vreme in srečanje z otroki v župniji p. Miha.

 

My (16) – Rada poslušam glasbo, berem zgodbe na internetu, klepetam s prijatelji in igram flavto. V Sloveniji sta mi najbolj všeč mir in tišina.

Zala Pavše, prenovinka

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja