Sestra Sue v Slovenjii

Soboto in nedeljo, 7.- 8. maja, smo se sestre iz štirih skupnosti (Ljubljana, Lesce, Celje in Odžak) veselile obiska naše generalne predstojnice s. Suzanne Philips in s. Małgorzate Sieluzycke, generalne svetovalke. Spremljali sta ju provincialka s. Maryla Spychalska in s. Gosia Ksiazek.

Sestre so prišle z avtom iz Madžarske in se vstavile v Celju, v novi skupnosti, kjer živimo od januarja 2011 tri sestre. V kapeli smo zapele Regina coeli. Pri kosilu smo si v sproščenem pogovoru podelile novice in sestrama povedale nekaj o Sloveniji, o življenju Cerkve in o nas fmm.

Sestre so nato odpotovale v Ljubljano na kremšnite. Pozno popoldne so prišle v Lesce, kjer smo se zbrale vse sestre iz štirih skupnosti. Naše obiskovalke smo pričakale s slovensko pesmijo, nato pa je sledilo veselo sestrsko pozdravljanje.  Nekatere so se  srečale s. Sue, kot se rada imenuje, prvič, druge po dolgih letih. S. Maria Holas, ki je bila 9 let v Avstraliji, jo je poznala kot prednovinko in jo od takrat ni videla. Lahko si predstavljate koliko veselja in obujanja spominov zbudi tako srečanje. Po večernicah smo se zbrale pri večerji, kjer smo si podelile veliko novic, saj so taka srečanja nekajkrat na leto in v našem fmm ritmu življenja se zgodi veliko stvari.

Naslednji dan smo pričeli s sv. mašo, ki jo je vodil br. Štefan Kožuh, provincial bratov kapucinov. Sledilo je formalno srečanje, kjer smo se preko power point projekcije predstavile naše skupnosti in utrip življenja pri nas. Izpostavile smo nove izzive in cilje v našem misijonu v Sloveniji.

Po okusnem kosilu, ki sta ga pripravili Iva in Zala, smo odhitele na Bled, da bi obiskovalkam omogočile užiti nekaj lepot Slovenije. Sprehod okoli jezera je bil priložnost za osebna srečanja in sproščeno kramljanje.

Po vrnitvi v Lesce smo se zbrale v kapeli za tiho češčenje Najsvetejšega in večerice. Trenutki zbranosti in tihote »v Gospodu« so nam dali okušati Njegovo navzočnost med nami in gotovost, da On vodi naše poti v prihodnosti. Zvečer smo se zopet zbrale skupaj in s. Sue nam je pripovedovala o veselju, skrbeh, nevarnostih in božjem delu v naših skupnostih po svetu. Letošnje leto želimo v našem Inštitutu poglobiti temo SPRAVE in jo živeti/udejanjiti na večih nivojih (osebni, v odnosih, v skupnosti, med narodi, v odnosu do stvarstva…).

 

 

S. Sue nas je v svojem pismu spodbudila in opogumila za te korake z besedami:

May our journey of Reconciliation enable us – we, who have been embraced by the outstretched arms of the crucified God, to open our arms for the other even for the enemies – to make space in ourselves for them and invite them in – so that together we may rejoice in the eternal embrace of the Triune God.

 

Sisters, “let us embrace each other”.

Odprtost in delo za spravo je pot k ŽIVLJENJU v polnosti, zato si povabljen, da se nam v tem prizadevanju pridružiš tudi TI. Topel in prisrčen objem!

s. Mojca Korošec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja