Misijon v Sežani

»Slišiš klic? Ej, stopi z nami?«

Od 2. – 11. nov. je v župnijah Sežana in Povir potekel župnijski misijon na temo: »Slišiš klic? Ej, stopi z nami?« Skupaj z g. župnikom Sandijem Skapinom in dejavnimi župljani smo ga oblikovali trije misijonarji br. Pavel Košir, br. Jožko Smukavec in s. Mojca Korošec, fmm. Misijon je s slovesno sv. mašo odprl koprski škof mons. Jurij Bizjak, ki nas je v svojem nagovoru opogumil naj stopimo na pot spreobrnjenja brez odlašanja, naj postajamo sveti, kot je svet naš Gospod. Ob 150 letnici Sežanske župnije je povedal, da so to kot tri zlata obdobja 3×50. Spodbudil nas je naj v času misijona, damo Gospodu priložnost, da pokaže svojo moč in svoje varstvo. Nihče ni namreč tako nizko, da ga Gospod ne bi pobral.


Misijonski dnevi so se nato živahno zvrstili. Začenjali smo zjutraj s skupno molitvijo hvalnic v cerkvi ter tako prosili blagoslova za župnijo in cel kraj, kjer je veliko prebivalcev okrog 5600 od tega le okoli 300 vernikov. Te ure molitve so bile lepo obiskane in mnogi so se prvič srečali z molitvijo brevirja. Nato je bil čas za spoved ali osebni pogovor. Zvečer smo začenjali s srečanji z otroki, kjer smo se pripravili na sv. mašo in spoznavali svetopisemske osebe, ki so se ob srečanju z Jezusom spremenile. Večerne sv. maše so bile lepo obiskane, po maši pa so sledila pričevanja na teme:
Vera ali vedeževanje
Gospod Martin nam je predstavil osebno izkušnjo iskanja smisla življenja.
Poklican za osebno življenje z Bogom
Gostje, zakonca, brata kapucina in sestra so nam povedali, kako so srečali Boga.
Kaj dela Karitas?
Predstavnice Karitas so nam predstavile delo te človekoljubne organizacije.
Zakonsko in družinsko življenje
Zakonca Martina in Mitja sta pričevala o življenju v zakonu in družini.
Rešeni iz odvisnosti
Poslušali smo pričevanje dveh bivših odvisnikov Kristine in Tomota ter socialne delavke Davorine.

V četrtek smo imeli češčenje Najsvetejšega. V soboto pa smo si v Kulturnem centru Srečka Kosovela ogledali muzikal o Materi Tereziji, ki so ga pripravili mladi iz misijonske skupine PRIDI. Predstava je bila odlična in kot pika na i na vse misijonsko dogajanje.
V času misijona smo obiskali tudi ostarele v Domu upokojencev in bolnike v bolnišnici, svete maše so bile vsak dan tudi v Povirju ali na podružnicah Merče in Šmarje. V soboto smo z animatorji pripravili oratorijski dan, ki ga je obiskalo 60 otrok in mladih. V delavnicah so pekli kruhke, tekmovali v športih in v “Martinovi” delavnici izrezovali krpice iz blaga z napisom “Pojdi in tudi ti tako delaj!”, ki so jih ob zaključku misijona delili kot spomin na misijon.
V času misijona smo obiskovali tudi družine na domu. To so bila lepa srečanja in priložnosti, kjer smo se drug ob drugem učili, kako hoditi pot življenja v nenehnem zaupanju in v občestvu.

s. Mojca Korošec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja