Taizejsko srečanje v Ljubljani

 

Od 28. aprila do 1. maja se je v Ljubljani odvijalo mednarodno Taizejsko srečanje. Tako je veliko družin, mladim iz različnih držav, velikodušno odprlo vrata svojih domov. Tudi naša skupnost se je odločila za takšno dejanje in tako smo štiri dni gostile štiri madžarke, mlade angažirane punce.

Imeli smo tudi enkratno priložnost, da v tej naši majhni Sloveniji srečamo in spoznamo štiri brate iz Taizeja, med katerimi je bil tudi predstojnik brat Alois. Vsak večer po skupni večerni molitvi je imel vsakdo priložnost za pogovor z njimi. Pravzaprav se mi je zdelo kot da je to čisto nekaj običajnega in normalnega na takšnih srečanjih in bila sem zelo hvaležna za našo »majhno« državo, ki ti lahko da občutek domačnosti in povezanosti tudi med množico drugih narodov.

Sama sem bila že na dveh novoletnih Taizejskih srečanjih, v Milanu in Genevi, vendar me je tokratno srečanje najbolj zaznamovalo. V nekem trenutku srečanja sem začutila veliko hvaležnost za vse kar sem v tem času prednoviciata doživela in spoznala ter se zavedala, da je moj odnos do molitve, mednarodnosti in različnosti verskega prepričanja popolnoma drugačen kot je bil pred vstopom. Ob prepevanju in ponavljanju taizejskih spevov ter ob nagovorih br. Aloisa, sem prvič začutila Lepoto, ki jo odseva ta ekumenska molitev. Tudi srečanje drugih narodnosti in jezikov sem doživela kot, da je to res nekaj vsakdanjega, saj vsak dan v skupnosti sester to doživljam. Prej mi je bilo takšno srečanje res nekaj tujega in oddaljenega, ker sem vedela samo to, kako je biti doma, med Slovenci.

Iva Horvat, prednovinka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja