Utrinki iz duhovnih vaj …

»Blagoslovljena, ki zaupa v Gospoda«

Ko sem se odpravljala na duhovne vaje sem bila negotova. Nisem vedela kaj naj pričakujem. Prvič sem se odpravila sama na duhovne vaje, tako da me je bilo malo strah. Vendar sem se že po prvem stiku s sestrama sprostila. Tema duhovnih vaj pa je samo potrdila, da sem se prav odločila. Bila je ravno nekaj s čimer sem se ukvarjala in samo sebe morila, zdelo se mi je da mi sam Bog odgovarja na moja vprašanja.
Izredno mi je bilo všeč, da smo ustvarile neko domače vzdušje, bile smo kot skupina prijateljev, ko smo skupaj opravljali vsakodnevna opravila(kuhanje, pospravljanje, sprehod in seveda kurjenje) in hkrati sta sestri in tudi Aleša bile kot nek duhovni navdih. Zanimivo je bilo slišati malo drugačne poglede. Ko smo skupaj predelale odlomek svetega pisma mi je vedno ostal vsajen komentar, ki je imel velik vpliv name. Prav tako so bile tudi posebne skupne molitve in pesmi. Vse skupaj pa je potekalo tako lepo, sproščeno, čeprav smo sledile nekemu urniku, nikoli nisem dobila tega občutka. Pika na i pa je bila sv. maša, ki smo jo imele v naši mali kapeli, ki je bila zelo intimna in nekaj posebnega. In tudi sam pogovor s patrom pri spovedi mi je veliko pomenil. Velik zaključek pa je bila seveda maša vLaškem, kjer se me je pridiga zelo dotaknila in seveda samo kosilo pri sestrah. Lepo jih je bilo spoznati in spoznati neki mali del delovanja njihove skupnosti.

Darovi duhovnih vaj, ki sem jih jaz osebno odnesla pa sta notranji mir, da jaz mogoče ne poznam svoje prihodnosti, zato pa jo ve naš Gospod in tudi neka tolažba, da je že samo iskanje včasih prava pot, da sam cilj ni vedno pomemben. To sem dobila iz obeh sveto pisemskih odlomkov, iz vtisov in spominov sester iz svojega delovanja in tudi iz lastnega premišljevanja svetega pisma v naravi in tišini. Velik pomen pa so tudi imeli naši, mogoče na pogled vsakodnevni pogovori, ko je vsaka zaupala neko osebno zgodbo oziroma ko smo pripovedovale lastne izkušnje. Seveda da ne pozabim omeniti tudi lokacije, ki je bila popolna, skupaj s prijazno družino, ki je pokazala prijazno skrb.

Josipa Jurič, Bistrica pri Tržiču

 

 

 

 

 

 

 

»Blagoslovljena, ki zaupa v Gospoda«… v iskanju tega zaupanja, sva se dve udeleženki duhovnih vaj pod vodstvom dveh sester FMM odpravile na duhovni vikend. Zaradi odmaknjenosti od vsakdanjih skrbi smo imele veliko časa za premišljevanje odlomkov iz Sv. Pisma, za premišljevanje o naših življenjskih poteh in o tem kdo je pravzaprav Ta, ki vodi naše življenje in ga do potankosti pozna. V teh kratkih, vendar izpolnjenih dneh smo spoznale kako šibke/i smo v resnici, da brez Njegove prisotnosti, Njegove pomoči ne zmoremo ničesar.

Osebno me je najbolj nagovoril stavek iz Matejevega evangelija, ki pravi: » Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo« (Mt 6, 33Mt 6, 33
English: World English Bible - WEB

33 But seek first God’s Kingdom, and his righteousness; and all these things will be given to you as well.

WP-Bible plugin
). Premalokrat se včasih zavedamo kako pomembno je, da postavimo Boga na pravo mesto in potem se bo z Njegovo pomočjo postavilo vse na pravo mesto. Četudi so včasih naše situacije brezizhodne in se znajdemo v temi, je z nami Nekdo, ki nam s svojo Lučjo kaže pravo pot.

Aleša Kastelic, Celje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja