Ena družina, ki hodi za Jezusom – Taizejsko novoletno srečanje mladih v Rimu

Dragi mladi po številu let in po srcu!

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, je potekalo od 28. decembra 2012 do 2. januarja 2013 v Rimu. Italijansko glavno mesto je za šest dni postalo kraj srečanja mladih iz vse Evrope. Srečanje je namenjeno molitvi za mir, edinost kristjanov in solidarnost v medsebojnih odnosih. V pripravi za to romanje so bratje iz Taizeja napisali pismo »K novi solidarnosti«, poleg tega je bilo srečanje posvečeno iskanju poti za »odkrivanje izvirov zaupanja v Boga«. Sprejele so nas družine, redovne skupnosti in župnije v Rimu. Moja skupina iz Zavoda sv. Stanislava (avtobus Slovenija 3) je bila nastanjena v različnih prostorih, nekateri pri družinah, drugi v šoli, jaz in ostali v zavodu Slovenik na ul. Cooli Albani. Tam so nas zelo lepo sprejele in nam postregle Marijine sestre (s. Sonia in s. Jerneja) in tudi odgovorni duhovniki za hišo.


Naša župnija sv. Ignacija Antiohijskega je sprejela več kot 300 romarjev in res hvala župljanovm, saj je bil to zanje zagotovo velik izziv, ki so ga tako odgovorno in prisrčno izpolnili. V vsaki župniji je bila zjutraj najprej jutranja molitev, sledila so srečanja v manjših pogovornih skupinah. V moji skupini je bilo šest oseb: dva Belorusa, dve Slovenki, en Italijan in jaz Poljakinja. Vlogo animatorja je pogumno sprejel Valentino, ki je poznal na žalost samo italijansko, torej smo potrebovali tri prevode: jaz sem razumela belorusko in sem prevajala v slovenščino, nato iz slovenščine v angleščino je prevajala Vida ter v italjanščino Marjetta. Tako sem od samega začetka srečanja začutila njegov mednarodni vidik, ko ljudje različnih jezikov in narodov poskušajo podeliti lastno vero in pot njenega iskanja. To naše skupno prizadevanje, kako naj se dogovorimo, kako naj najdemo ustrezne in razumljive besede je bila zame prav lepa izkušnja. Naslednja točka v programu je bil Circus Maximus, kjer smo dobivali vsak dan kosila in večerje (zajtrk smo vedno dobili v Sloveniku). Tisoče mladih ljudi iz cele Europe je mirno čakalo v vrsti, peli so in pripovedovali različne zgodbe, večkrat sem se počutila tam med njimi kot v eni družini, ki hodi za Jezusom, posluša njegove besede, On pa jo hrani in preživlja. Vsak dan so se mladi po kosilu in večerji v bazilikah in cerkvah v središču mesta zbirali k skupni molitvi.
Popoldne ob 16h so po vsem mestu potekale delavnice na različne teme. To je bila tudi priložnost za spoznavanje mesta in spomenikov preteklosti, ki jih v Rimu ne manjka. Jaz sem npr. obiskala katakumbe sv. Kalista, ene izmed treh rimskih katakomb iz 3. stoletja. Zame osebno so poleg svoje zgodovinske vrednosti imele še globlji pomen: dojemala sem jih kot molčeče pričevalce žive vere prvih kristjanov in sem se v srcu zahvaljevala vsem mojim bratom in sestram v veri, ki so v teh težkih časih vztrajali.
V soboto 29. januarja smo na trgu sv. Petra imeli srečanje z našim papežem Benediktom XVI, ki nas je kljub pozni uri in utrujenosti podpiral s svojo molitvijo in spodbujal v veri. Tam sem tudi naletela na majhno skupino mladih iz Nizozemske in prisluhila njihovemu pričevanju. Bili so zelo hvaležni za to, da skupaj z drugimi mladimi lahko molijo istega Boga, na katerega je veliko njihovih sovrstnikov že popolnoma pozabilo. V njihovih očeh sem zagledala resnično hrepenjenje po Bogu, po skupnosti verujočih in po resnici, ki je izvir pravega življenja. Novo leto smo dočakali v naši župniji sv. Ignacija, kjer smo imeli najprej skupno molitev, nato praznovanje na dvorišču. Ni manjkalo italjanskih panetonov, šampanjca in plesov (vsak je lahko predstavil svojo domovino preko glasbe, petja ali plesanja).
Srečanje se je končalo 2. januarja. Zagotovo ga je vsak romar preživel na svoj lastni način, ter je prinesel s seboj v Slovenijo veliko lepih spominov in slik; nekatere od njih tudi jaz prilagam. Naj bo ta moja kratka podelitev za vas spodbuda za molitev za spravo in edinost kristjanov in tudi povabilo na naslednje srečanje mladih, ki bo naslednje leto v Franciji v Strasburgu. Za vsa te lepa doživetja v Rimu sem zelo hvaležna dobremu Bogu in vas vse lepo pozdravljam.

s. Anja Walaszek fmm

molitev v župniji romarje srečanje z papežem4 bazilika Santa Maria Maggiore Circus Maximus1

One Comment

  1. Kako je mladim danes lepo, kaj vse si lahko privoščijo. V moji mladosti smo morali pa samo delati.
    Naj tako ostane tudi za naprej.
    Lep pozdrav.

    babica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja