Mladostna misijonarka s kvačko in rožnim vencem – prižgana svetilka

Čas hitro teče posebno, če smo odprti za Gospodova znamenja in bližino ter če se prepustimo bogatemu toku življenja, ki nas vodi vedno dlje in nam omogoča rast in zorenje. S. Mara je že dolgo let del tega živahnega toka življenja, saj v nedeljo 11. avgusta praznovala 101. rojstni dan. Tega praznika smo se sestre veselile skupaj z župnijo, sorodniki in prijatelji s. Mare. Vsi smo se najprej zbrali pri zahvalni sv. maši, ki jo je daroval br. Marjan Gačnik, župnik, somaševala pa sta br. Pavel Košir, gvardijan kapucinske skupnosti in g. Janez Šilar, župnik v Borovnici. Čudovito je prepeval župnijski peski zbor, s. Mara je pri svojih letih brala berilo in se zahvalila Bogu za dar življenja, prav tako tudi bratom kapucinom in župljanom za naklonjenost in sprejem sester, ki smo v januarju 2011 prišle v Celje.

Razlika je 100 let

 

Božja beseda te nedelje je bila zelo zgovorna in pomenljiva za priložnost praznovanja tako častitljivega jubileja. Gospod nas je povabil, naj si nabiramo zaklade v nebesih, ki imajo trajno vrednost. Vabi nas naj bomo budni in se potrudimo za resnične zaklade, ki kaj veljajo. To so zakladi vere, ljubezni, sočutja, bližine z drugimi, dobra dela, molitev, dobrota, odpuščanje… Vse to so zakladi, ki so kot »mošnje, ki ne ostarijo« kot »zaklad, ki ne poíde in kateremu se tat ne približa in ga molj ne razjé« Lk 12, 33Lk 12, 33
English: World English Bible - WEB

33 Sell that which you have, and give gifts to the needy. Make for yourselves purses which don’t grow old, a treasure in the heavens that doesn’t fail, where no thief approaches, neither moth destroys.

WP-Bible plugin
Slednjih ima s. Mara verjetno že veliko, saj je že toliko let zvesta Gospodu v molitvi, v potrpežljivosti in služenju v raznih preprostih delih. S. Mara vstaja že ob 5h zjutraj in je ob 6h v kapeli pred Najsvetejšim. Občudujemo jo, da je pri toliko letih še tako pri močeh in bistrega uma. Z zanimanjem spremlja dogajanje po svetu in v Cerkvi preko valov radia Ognjišče in tednika Družina. Vsak dan kvačka in bere življenjepise svetnikov, verske revije… prihaja k sv. maši v cerkev in k skupnim molitvam. Velikokrat nas razveseli s pripovedovanjem o raznih dogodkih iz njenega življenja, z novicami iz življenja Cerkve in v družbi. Večkrat nam pove tudi kakšen vic. Evangelij te 19. navadne nedelje je govori tudi o prižgani svetilki. O tej slikoviti podobi čuječnosti je br. Marjan v nagovoru povedal: »Prižgano svetilko ima tisti, ki ima odprte oči, ki je buden in pozoren; ki se zaveda, kje je in kaj mora storiti… Prižgana svetilka je naša vera. Prižgana svetilka kaže na človeka, ki se pripravlja, da bo prebedel noč v pričakovanju nekoga…« Svetilke ne kaže prižigati le vsake toliko časa ali ob koncu življenja. Svetilko vere in zaupanja v Gospoda prižgimo vsak dan in osvetlila nam bo še tako turoben in težek dan. Predvsem pa nam bo pokazala resničnost in smiselnost našega bivanja, obsijala nam bo lepote stvarstva in dobroto ljudi. Pokazala nam bo Gospoda, ki je živ sredi med nami in je prvi, ki nad nami zares bedi ter nas ljubeče in očetovsko spremlja. Vodi nas k resničnemu zakladu, ki je On sam in njegovo kraljestvo, ki nam ga Oče sklenil dati, čeprav smo mala, boječa čreda. Prim. Lk 12, 32Lk 12, 32
English: World English Bible - WEB

32 Don’t be afraid, little flock, for it is your Father’s good pleasure to give you the Kingdom.

WP-Bible plugin

Po sv. maši smo se zbrali na župnijskem parkirišču, kjer je bilo kosilo – zelo dober golaž, pecivo in pivo za vse. Vreme je bilo lepo, sončno. Pisana družba prijateljev iz Lesc, sorodnikov, župljanov je ustvarila prijetno vzdušje za klepet in veselje. Nečakinja Lojzka je s. Maro in nas vse razveselila z odlično torto. Za svoj rojstni dan je s. Mara nakvačkala okoli 30 prtičkov, ki jih je s. Grazyna lično pritrdila na barvno podlago. Ljudje so si jih ogledali po sv. Maši, a hitro jih ni bilo več, ker so jih »pokupili«. Dobili so jih v zameno za prostovoljen dar za misijone. Skupaj z darovi smo zbrali 1050 evrov. Denar bomo namenili naši provinci v Kongu, kjer bo sestram, ki delajo z različni potrebnimi prišel še kako prav. V upanju, da bi ta prijeten dogodek lahko še ponovili drugo leto, iskrena hvala vsem, ki ste bili v tem veselju z nami.

s. Mojca Korošec, fmm

S. Mara in prtički

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja