Novice iz Sirije

Naš papež Frančišek je v blagoslovu »Urbi et orbi« na Veliko noč molil tudi za Sirijo, njene prebivalce, ki trpijo zaradi nemirov, in številne begunce, ki čakajo na pomoč in tolažbo. Koliko krvi in trpljenja bo potrebno, preden se bo v Siriji našla politična rešitev za krizo, se je vprašal. V dve leti trajajočem konfliktu v Siriji je življenje izgubilo že več kot 70.000 ljudi. Prosil je, da bi molili za »drago Sirijo«, kjer ljudje strašno trpijo v državljanski vojni, ki ji ni videti konca, begunci pa prosijo za pomoč v Turčiji, Libanonu, Iraku in v Jordaniji.


Sestre FMM imamo v Siriji tri skupnosti v Alepu (14 sester), Damasku (9 sester) in v Hassake (4 sestre).
V Alepu sestre ves čas pomagajo v « kuhinji » JRS (Jesuit Refugee Service), ki dnevno pripravi 16.000 toplih obrokov za begunce v njihovi coni. Tako delajo tudi druge muslimanske in katoliške človekoljubne organizacije v drugih delih mesta. Vsak dan se število beguncev povečuje, saj se boji med silami vlade in uporniki nadaljujejo.

Na velikonočni ponedeljek so na samostanskem vrtu sester v Damasku pokopali dveletno deklico, ki je umrla med bombardiranjem, njen oče pa je hudo ranjen v bolnici. Katoliška družina je ni mogla pokopati na pokopališču, ki ga trenutno okupirajo uporniki.
Življenje je vsak dan težje za skupnosti in tudi tiste, ki z njimi delijo življenje : študentje, begunci in drugi, ki iščejo začasno zatočišče.
Sestre prosijo za molitev za prebivalce Sirije, kristjane in muslimane, da bi pogajanja prinesla sadove in bi se končala ta grozna vojna.

Pripravila s. Mojca Korošec, fmm

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja