Tečaj Alfa v kapucinskem samostanu v Celju

Sestre v Celju smo 8. januarja letos praznovale 2 leti naše navzočnosti v Celju. Ob ustanovitvi skupnosti, je bil eden od ciljev sodelovanje pri novi evangelizaciji. Naša skupnost tudi nosi ime “Marija, zarja nove evangelizacije”, ki ga je prvi uporabil blaženi papež Janez Pavej II. Po skupnem razmišljanju z brati kapucini in župnijskim svetom župnije se je rodila ideja o tečaju Alfa, ki smo ga 10. okt. 2012 začeli. Na štirih predhodnih srečanjih, se je s pomočjo nosilcev tečaja v Sloveniji, usposobilo 12 sodelavcev iz župnije, ki sedaj redno in požrtvovalo sodelujejo pri sredinih Alfa večerih. Spodaj si lahko preberete prispevek br. Metoda o tečaju in pogledate slike.

V našem kapucinskem samostanu poteka Tečaj Alfa. Gre za župnijski program za evangelizacijo, ki ga uporabljajo številne župnije po svetu kot del svojega rednega pastoralnega programa. Na ta način ima župnija nenehno “odprta vrata” za oddaljene kristjane in neverujoče, ki jih je danes vedno več. Namen tečaja je predstaviti ljudem sporočilo Jezusa Kristusa, ki spreminja življenje. Tečaj vsebuje prvo oznanilo vesele novice, zato se imenuje Alfa (začetni tečaj). Trenutno poteka več kot 32.000 tečajev v več kot 155 državah po svetu, tudi v Sloveniji. Za Slovenijo je tečaj relativna novost in je eno od značilnih vabil k novi evangelizaciji. To je klic sodobnega sveta, v katerem živimo in želimo odgovoriti na izzive, ki jih prinaša, “kajti za Kristusovega učenca je oznanjevanje evangelija zahteva ljubezni.” (Janez Pavel II.) Tečaj Alfa pomaga verujočim, da na preprost, a učinkovit način omogočijo svojim prijateljem, družinskim članom, sosedom in znancem, da se srečajo z veselo novico o Jezusu in božji ljubezni do človeka. Na ta način tečaj ni privlačen samo za ljudi ki ne poznajo krščanstva, pač pa tudi za veliko število krščenih, ki želijo na svež način odkriti in poživiti svojo vero.

V Celju je se tečaj začel po dogovoru sester FMM in župnika p. Marjana. Od 10. oktobra, ko se je začel, se ob sredah vrstijo večerna srečanja.

Zadnji dogovori

Alfa sodelavci

 

 

 

 

 

 

 

Na začetku vsakega srečanja je krajši čas namenjen sproščenemu pogovoru ob prigrizku, sledi slavljenje Gospoda s petjem in izbranimi mislimi,

Skrbimo za domačnost

Klepet

Zbiranje udeležencev

Klepet

 

 

 

 

 

Ekipa za slavljenje

Slavljenje

 

 

 

 

 

 

potem pa jedro večera, predstavitev nosilne misli.

Govor g. Jožeta Trpina

 

 

 

 

 

 

To ni predavanje, ampak le širša predstavitev določenega vprašanja, o katerem se udeleženci kasneje pogovarjajo. Poslušalci so razdeljeni na štiri omizja (8 – 10 ljudi), pri katerih potem poteka približno eno uro pogovor na témo večera.

Omizje Franje Dobrajc

Omizje Maje Šporin

Omizje Ane Strnad

Omizje br. Marjana

 

 

 

 

 

 

Rednih udeležencev je 35 do 40. V tečaju se zvrste naslednje téme:

Je v življenju kaj več kot to? Kdo je Jezus? Zakaj je Jezus umrl? Kako sem lahko prepričan, da verujem? Zakaj in kako naj molim? Zakaj in kako naj berem Sveto pismo? Kako nas Bog vodi? Kako naj se upiram zlu? Ali Bog danes ozdravlja? Kaj pa Cerkev? Kako naj o tem govorim drugim?

V soboto, 1. decembra je bil “duhovni dan”, katerega nosilna tema je bila spoznavanje Svetega Duha: Kdo je Sveti Duh? Kako Sveti Duh deluje in Kako sem lahko napolnjen s Svetim Duhom? Na duhovnem dnevu je bil čas tudi za družabnost in druženje ob skupni mizi ter pri molitvi. Skupaj smo bili od 9h do 16h. Sklep tečaja pa bo 16. januarja. Udeleženci z vidnim zanimanjem spremljajo predvidene téme, kar je posebej opazno v živahnih, zavzetih in vsebinsko bogatih pogovorih.

Odhod in Alfa knjižnica

Alfa knjižnica

Br. Metod Benedik, kapucin

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja