Pobožnost k sv. Judu Tadeju – Mehika (priložnost za poglobitev vere)

Skupnost FMM v Naucalpan, v okolici Mexico City je zelo vključena v pastoralno delo. S. Barbara Čuk, fmm, nam razkriva enega od vidikov svojega poslanstva.

Skupnost Fmm v Naucalpan, v okolici Mexico, je zelo vključena v pastoralno delo.

S. Barbara z otroki z ulice med blagoslovom kipcev in podobic sv. Juda Tadeja

 

Z vami želim podeliti nekaj značilnosti našega misijona, kjer že 8 let živim z zelo preprostimi ljudmi. V Mexico City, se vsakega v 28-tega v mesecu zbere na tisoče vernikov za češčenje sv. Juda Tadeja v cerkvi sv. Hyppolita v centru mesta. Nekateri strokovnjaki pripisujejo ta fenomen naravni potrebi za verovanje v nekoga, posebno v tem času hude gospodarske krize, brezposelnosti in tesnobnosti zaradi situacije v deželi.

Zanimivo je opazovati številne vernike, ki vstopajo v cerkev sv. Hippolyta. Obredu sledijo ne samo starejši ali tradicionalni verniki, ampak tudi mladi, ki so opredeljeni kot zelo skeptični glede vere in vendar v primeru svetnika ohranjajo brezpogojno vero. Sv. Juda Tadej velja za priprošnjika v »težkih in brezupnih primerih«, ima sloves pomočnika osebam, ki so obupane zaradi številnih razlogov : neozdravljiva bolezen, nedolžni zapornik, brezposelni, oseba v veliki ekonomski stiski. Tisti, ki trpijo na različne načine, v tej pobožnosti najdejo upanje.

V naši župniji Naucalpan, predanost k Sv. Judu Tadeju narašča. Vsi častilci se vsakega 28-v mesecu zberejo okoli kapel, ki jih imamo v našem naselju. Deljenje božje besede ob tej priložnosti nas kliče k poglobitvi vere. Velik poudarek dajemo dejstvu, da je bil sv. Juda Tadej Jezusov učenec in je vedno iskal božjo voljo.
Preko tega mesečnega razmišljanja, želimo da bi ljudje dojeli, da ne gre samo za pridobitev hitrega odgovora na osebne potrebe, ampak da bi se povezali med seboj in skušali spremeniti realnost naselij v katerih živimo. Jezus ne želi, da se nadaljuje nasilje v družinah, v šolah in na ulicah. Razširjena korupcija, dnevne krivice, celo smeti na ulicah, niso del božjega načrta.

Med »praznovanjem« Besede, ki se odvija na ulicah, se spominjamo vsega kar Bog želi za vsakega, dostojno življenje in življenje v polnosti. Ne zadostuje, da vsak mesec blagoslovimo podobo sv. Juda Tadeja in si mislimo, da se bo vse spremenilo. Graditev boljšega sveta je odvisna od vsakodnevnih prizadevanj in odprtosti za božjo voljo.

Izboljšati moramo našo komunikacijo, si vzajemno odpuščati, odpreti srca za probleme drugih. To so konkretna dejanja, da bi med nami raslo življenje. Naj nam Bog vedno pomaga odkriti kar želi od nas.

s. Barbara Čuk, fmm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja