TRAGIČNI VELIKI PETEK V MANAUSU

Manaus je mesto, ki ima dva milijona prebivalcev. Leži v Amazoniji in je z vseh strani obdano z deževnim pragozdom, v katerem se tu in tam najde kakšno manjše mestece ali ribiško naselje. Pristnih indijanskih vasi je vse manj. Današnji prebivalci Amazonije so večinoma mešanci med Indijanci in belci ali med Indijanci in črnci, ki so v Brazilijo prišli kot sužnji.

Pravijo, da se Brazilci zaradi vsakodnevnega nasilja in revščine, veliko lažje prepoznajo v trpečem, kakor pa v Vstalem Kristusu. Najbrž je tudi zato zelo živa navada, da na Veliki Petek na ulicah uprizorijo Križev pot. Ljudje hodijo v procesiji in molijo postaje križevega pota, pogosto pa jih tudi odigrajo v živo. Ker se na takih dogodkih zbere veliko ljudi, uporabljajo manjše tovornjake, na katerih so ogromni zvočniki, tako da lahko molitvi sledijo vsi, tudi tisti, ki ostanejo doma.

Letos se je procesija Križevega pota končala tragično. Staremu zarjavelemu tovornjačku so odpovedale zavore. Voznik je obrnil volan, da ne bi zadel največje množice, a se vseeno ni mogel izogniti tragediji. V Brazilskih procesijah ljudje ne hodijo v vrsti, ampak kar prosto, v veliki skupini. Ravno zato je bilo nemogoče zaviti kamorkoli, ne da bi bil kdo pred vozilom.


Tovornjak je povozil enajst oseb, od katerih sta dve gospe umrli na mestu nesreče, ena pa v rešilcu. Ostalih osem, med njimi tudi 10-letna deklica, je bilo ranjenih in so morali ostati v bolnišnici. Vse mesto Manaus je združeno v molitvi, da bi Kristus, ki je Življenje in Vstajenje, dal miren počitek žrtvam in vero v večno življenje žalujočim svojcem.

Ob takem dogodku sporočilo Velike noči dobi drugačen, globlji in strahotno močan pomen. Trpljenje in smrt se učlovečita v konkretnih osebah iz župnije in vera v vstajenje postane preizkus vere za vse vernike, od župnika in sester, pa do najbolj preprostih župljanov. Ravno oni navadno zmorejo sprejeti božjo voljo z neverjetno vero in zaupanjem v Božjo ljubezen in skrb za vsakega izmed nas.

s. Ana Slivka, Frančiškanka Marijina Misijonarka

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja