Ne pozabi se pogledati v ogledalo

Običajno zjutraj težko vstanem, tako da prav dobro dene, ko osvežim obraz z mrzlo vodo. Potem se običajno ozrem v ogledalo in se uredim. Dan se začne z molitvijo hvalnic, premišljevanjem Božje besede, nakar ure tečejo hitro. Šele na pločniku, ko se mi pogled ustavi ob reklamnih panojih, se običajno spomnim, da bi lahko zmolila kakšno desetko rožnega venca. Sploh se mi je ta molitev z leti priljubila, kakor da bi moja razum in srce potrebovala vedno znova slišati: »Zdrava Marija, milosti polna, Gospod je s teboj…«.  

Kaj pomeni, da je Marija polna milosti? Ko je v Svetem pismu zapisano, da je »Bog poln milosti do nekoga«, pomeni, da mu je dal, vse kar ima. Marija je torej sprejela vse, kar ji je Bog želel podariti. Njeno srce je bilo povsem odprto za Stvarnika, ker je bila obvarovana izvirnega greha. V katoliški Cerkvi jo tako imenujemo »tota pulchra« – vsa lepa, vsa čista, Brezmadežna. Praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije nas torej želi spomniti na to, kdo je naša mati in k čemu nas Gospod kliče. Sv. Janez Krizostom je nagovoril vernike z besedami: »Pozdravljeni, ki ste v Kristusu izvoljeni, da bi bili nekoč pred njim sveti, čisti, brezmadežni, kakor je pred njim Devica Marija.«

Kaj se v meni zbudi ob tem pozdravu? Ali Marijina čistost in lepota prebudi v meni hrepenenje po čistosti srca, po lepoti odnosov? Ali pa prestrežem v sebi misel kako danes nič ni več čisto, božje lepo, sveto? Ni dvoma, da sodobni človek močno hrepeni po čistosti in lepoti. Naj navedem preprost primer iz zadnjih dni. Naša kandidatka Ana se je šla fotografirat za dokumente. Pokazala mi je fotografije, ki so bile zelo lepe. Vprašala sem jo ali jo je fotograf napudral, ker ima tako čist obraz. Pa mi je odgovorila, da je fotografijo z računalnikom retuširal. Želja, da bi bili lepi, čisti, biva v nas. Vprašanje za nas kristjane pa je s čim to hrepenenje zapolnim? Koga gledam in kako gledam? A si vzamem čas, da gledam Marijo in zrem njen blagi obraz, njeno čisto srce? A se znam ustaviti, da uzrem v svojem sinu, hčeri otroško srce, žejno ljubezni? A vidim v ženi, možu lepoto duše? Kajti zelo hitro me lahko misli kako je današnji svet poln površinskosti, daleč od želje po vztrajnem tkanju odnosov, zavede, da sodim. Zato je tako pomembno, da sem v odnosu z njo, ki je podarila življenje našemu Gospodu.

Marija je polna milosti, je odsev njegove ljubezni do nas. Ko se boš jutri zjutraj pogledal v ogledalo, se tudi ti zahvali Gospodu, da si božji, da si poklican, da postaneš svet, čist, lep,  prosojen za Boga kakor ona. In čez dan naj tvoje srce sliši: »Veseli se, milosti polna…«.

s. Metka Kos fmm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja