Skupnost me pošilja med uboge, da postajam sama svobodna

SMDHG09 100Pred 13 leti sem se vrnila iz študija v Franciji, in sicer v našo skupnost v Lesce, kjer me lepota narave z visokimi belimi gorami vedno prevzame. Nisem si mislila, da bo moj prvi  misijon na Radioteleviziji Slovenija. Urednik se je dogovoril z mojimi predstojniki in jaz sem naivno mislila, saj sem bila še zelo mlada redovnica, da moram kar sprejeti. Bog pa mi je nato tolikokrat potrdil, da me želi imeti prav na TV. Čudežno in nenavadno je dejstvo, da sem prva redovnica, ki so jo v letih demokracije zaposlili na nacionalni televiziji, pa ne le v nekdanji Jugoslaviji, ampak tudi v Evropi.

Moje delo poteka v uredništvu Verskih programov. Sem novinarka, scenaristka, redaktorica in voditeljica oddaje Obzorja duha. Z mojimi sodelavci soustvarjam verski program na televiziji, delam prispevke in posebne oddaje ob praznikih. Pričevanje o upanju in radostih poteka na ekranu. Veliko ali še več pa se dogaja v zakulisju. Bog me je s poklicem sicer vzel iz tega sveta, a sestre so se odločile, da me pošiljajo v televizijski svet mojih sodelavcev, sodelujočih v oddajah, da bi jaz in mi vsi postajali bolj svobodni, bolj srečni in zadovoljni, brez maščevanja v sebi, polni miru. Tudi sama sem stalna iskalka miru in Boga. SMDHG09 126V oddaji Obzorja duha, ki je na sporedu vsako nedeljo, postane tako studio moj dom, kjer praznujemo in iz katerega ne želim, da bi gledalec odšel brez upanja in sonca v očeh. Želim, da čuti, da je razumljen, da se ga dotaknem v njegovi stiski, da ni sam v svojem trpljenju. Hvaležna sem gledalcem, tako mladim kot starejšim, saj oddaja, ki vam jih pripravljam tudi mene spreminjajo. To pa zmorem le zaradi podpore sester in živega odnosa z Bogom. Ko prihajam v studio, se prekrižam in si rečem: »Sedaj greva skupaj.« In ko mi odštevajo pred kamero »štart oddaje«, pa: »Jezus, naj govorim tisto in tako, kar bi ti rad povedal ljudem.« Tudi teksti nastajajo pred tabernakljem, v molitvi, pri adoraciji. Bistveno pa mi ni kako super mi uspe vse narediti, ampak kvaliteta mojega življenja z Bogom. Ljudje, s katerimi se srečujem pri svojem delu, kultivirajo moje praželje. Moje življenje postavljajo pod vprašaj in pričujejo s svojim razdajanjem in dobroto, še zlasti tisti, ki Kristusa še ne poznajo. Tako se od teh ubogih vsak dan učim, da sem dragocena, da sem poslana k vsem, da jih ima rada, da nisem nad njimi. Čutim, da sem v srcu misijona, v svetu krize, v svetu stalnih sprememb in praznine smisla življenja, v svetu, kjer sta si smrt in obup zelo blizu. In prav sem me pošilja Kristus, da po meni sadi mir in radost v srca vseh tistih, s katerimi se srečujem.

Romana Kocjančič fmm

One Comment

  1. Frančiškanke Marijine misijonarke. S. Romana Kocijančič,voditeljica,redaktorica,scenaristka in novinarka mi pomeni zelo veliko. Že mnogo let si ne predstavljam nedelje brez njenih obzorij duha. Letos,v tem še nikoli videnem zdravstvenem stanju,ko ne moremo biti prisotni pri sv. mašah je podobno kot prenos sv. maše domačega župnika preko FB. Želim Vam še veliko odličnih vodenj OD. Srečnp iz Velenja

    Marjan Velunšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja