Skupnost Marije – Zarje nove evangelizacje, Celje

Januarja 2011 nam je bila darovana milost selitve iz Lesc v Celje.

 

 

 

 

 

 

 

Skupaj z brati kapucini, smo se v soboto, 8. januarja 2011 veselile odprtja nove skupnosti v Celju. Srečni dogodek je sad skupnega iskanja, razločevanja in Božje previdnosti. Že dolgo smo si želele odpreti novo skupnost v drugi škofiji, saj smo navzoče le v ljubljanski nadškofiji, v Ljubljani na Mirju in pred tem še v Lescah na Gorenjskem. Bratje so za nas obnovili svojo hišo in jo pripravili za vselitev. Za vse narejeno smo iskreno hvaležne. Gospod nas obdaruje tudi z dobroto vas župljanov, ki  z nami velikodušno delite različne dobrine. Bogu hvala za take brate in župljane! Vsem Bog obilno povrni.

 

Prva skupnost v Celju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Sloveniji nas je 11 sester FMM, 6 v Ljubljani in 5 v Celju. V Celje smo bile ob ustanovitvi skupnosti poslane tri, kasneje pa je bila s. Magda poslana nazaj v Ljubljano, v Celje pa so bile poslane vse sestre iz Lesc. V Celju je zdaj 6 sester: 2 Slovenki, 2 Poljakinji in Avstrijka. Na kratko se bomo predstavile.

Skupnost v Celju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S. Grazyna Mech, Poljakinja, pravi: »Sem posvojena Slovenka že 15 let. Živela sem v Ljubljani, Lescah, Črnomlju in v teh krajih sem poučevala verouk. Življenije mi je bilo preveč lepo v Sloveniji. Močno sem si želela iti misijone na drugih kontinentih. Gospod je dobesedno izpolnil moje želje. Leta 2000 me je poslal vKongo Brazzaville, Afrika, kjer je tedaj še trajala vojna in razmere so bile zelo težke. Ampak dal mi je tudi svojo Besedo: “Ne boj se, jaz bom s teboj!”. Zaradi te Besede sem v Kongu lahko delala skoraj 9 let…  To ni tako dolgo, a je vseeno prekrasna življenjska izkušnja, za katero sem zelo hvaležna…  Hvaležna sem tudi za vso dobroto Slovencev, ki so mi ves čas pomagali za otroški vrtec v Kongu. Zaradi vas je košček lepote pustil svoje korenine v Brazzaville-u. Moje ime v jeziku lingala je Moyembi. V zadnjih letih mi je Gospod podaril tudi bolezen… Zato sem se morala vrniti v Evropo. Kot je vse milost, sem zdaj od septembra 2010 spet v Sloveniji. Ampak kakšno presenečenje: Celje, bratje kapucini in naša nova skupnost. Kakšno lepo presenečenje, ko v Celju srečam osebe, s katerimi smo 15 let nazaj skupaj z brati romali v Assisi… Takrat smo prepevali “Moj Bog Velik in čudovit…” Res, Gospod je Velik in čudovit…. Srečna sem, da sem spet v prelepi Sloveniji.«

S. Mojca Korošec, Slovenka pravi: »Jaz pa sem naše gore list. Moji starši so po rodu Notranjci, živeli pa smo ves čas v Ljubljani.  Sem najmlajša v skupnosti in morda me bodo moje sestre zato razvajale. Bila sem na krajšem študiju teologije v Franciji. Drugače pa je moj misijon že nekaj let v Sloveniji, pravim, da sem »misijonarka doma«. Delam na pedagoškem področju: v šoli sem poučevala biologijo, v Azilnem domu sem nudila učno pomoč, v Vzgojnem zavodu Planina pri Rakeku sem delala z mladimi iz težkih družinskih razmer… V Angelinem vrtcu, kjer sem delala nazadnje, sem občudovala lepoto otrok in polnost življenja, ki je v njih. Tudi jaz imam rada barve, naravo, otroke, ljudi, skratka vse kar je lepo in je odsev Božje lepote. Veselim se poslanstva v Celju in zaupam v Gospoda, s katerim hodimo pot nove evangelizacije, da bo tudi nas vpletel v svoj načrt odrešenja za celjsko škofijo.«

S. Mara Vampelj, Slovenka, je letos praznovala 103 leta.

Sestra Lucyno Ignaciuk ima že dolgo misijonsko pot za seboj. Najprej je svoja mladostna leta redovnega življenja preživela v rodni Poljski, potem je bila poslana v Afriko, Slovenijo, Bosno in sedaj je spet med nami. Njen pogled je tako živ in topel, da osvoji marsikaterega obiskovalca naše skupnosti. Pri svojih zrelih letih je še zmeraj neutrudna kar se tiče študija in branja. Da o tem, kako je na tekočem z vsem kar se dogaja po svetu raje ne govorimo, saj nas mlade daleč prekaša v tem. Kot svoje poslanstvo v skupnosti in svoj misijon s. Lucyna zelo resno vzame svojo navzočnost v skupnosti in molitev za vse nas, za misijon vsake sestre.

V skupnosti pa živita še s. Maria Holas (Avstrijka).

 

Prisrčen objem vsakemu in vsem želimo Mir in Dobro

Vaše hvaležne sestre Grazyna, Mojca, Mara, Lucyna in Maria.

zemljevid

5 thoughts on “Skupnost Marije – Zarje nove evangelizacje, Celje

 1. Pingback: Frančiškanke Marijine misijonarke » Arhiv bloga » Nova skupnost v Celju

 2. Hvaljen Jezus! Lep pozdrav iz Evpatoria. Bili veseli, da vas vidim, čeprav je internet. Samo vesel, da ste vsi dobro. Oče Vitali, Tanya, mama pravkar vrnil s potovanja v Italijo. Pridi se nam pridružite na morju. Zdravje za vas. Andrew Baranowski

 3. Spoštovane Frančiškanke Marijine misijonarke!

  Gledal sem slučajno VTV Velenje in pogovor vaše sestre iz Poljske, ki je v Ljubljani. To me je nagnilo k pisanju. Poznam pa sestro, ki na TV Slovenija sodeluje pri Verskem programu, ki ga z veseljem spremljam, kolikor je mogoče.
  Me veseli, da kljub vsesplošni krizi, se najde redovna skupnost, ki odpira novo postojanko.
  Dobrodošle v Celju. Želim vam prijetno, duhovno bogato bivanje. Naj vaša navzočnost pomaga prinašati mir, radost, in veselje in pogum.
  Ko iščem Ulico in hišno številko ne najdem, če vaša hiša ni kje preveč na visokem hribu se lahko zgodi, da se prikaže invalidski skuter in moja malenkost na njem.
  Toliko za danes.
  Lojze Čokl
  lojze.cokl@gmail.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja