Marie de la Passion

KDO JE BILA MARIE DE LA PASSION?

Marie de la Passion je pri krstu dobila ime Hélène de Chappotin. Rodila se je 21. maja 1839 v Nantes-u, v Franciji. Bila je najmlajši otrok premožne družine. Dve družini sta živeli skupaj tako, da je poleg staršev, bratov in sester bila deležna tudi družbe strica, tete ter šestih bratrancev in sestričen.

Helena je bila ognjevite narave, zelo živahna, pa tudi svojeglava. Božji klic je začutila že pri osmih letih. Kakor mnogi mladi danes je tudi ona dolgo iskala in končno našla svojo poklicanost preko mnogih preizkušenj. Najprej je vstopila h klarisam, a jih je morala zapustiti zaradi bolezni. Potem je našla red zadoščevalk in bila poslana v Indijo. Postala je odgovorna za vse sestre v Indiji, a je morala zaradi nesoglasij zapustiti redovno družino. Dvajset sester iz različnih skupnosti v Indiji pa so iz protesta zaradi krivice, ki se ji je zgodila, odšle z njo in tako smo se 6. januarja 1877 rodile Frančiškanke Marijine misijonarke. Zato ni čudno, da je Helene dobila že pri klarisah redovno ime: Marija od trpljenja, kar pomeni tudi strastna ljubezen; naš red je bil namreč rojen v velikih bolečinah. Po vrnitvi iz Indije v Rim so se lažnive obtožbe nadaljevale in zato bila Marie dela Passion odstavljena kot generalna predstojnica novo nastalega reda.

Sicer pa, če te zanima njeno bogato, razburljivo in preizkušeno življenje, je v slovenščino preveden njen življenjepis z naslovom »Življenje Marie dela Passion«, izdano pri založbi Družina 1998. Odkril/-a boš ženo vere, ki je zmogla sprejeti in notranje preobraziti trpljenje v tisto nežno in močno ljubezen, ki odpušča svojim preganjalcem. Našel boš veliko iskalko resnice, katere najpogostejši besedi v njenih spisih sta resnica in ljubezen. Končno boš spoznal globalistko, ki je imela vizijo mednarodnih skupnosti že pred več kot stotimi leti.

Marie de la Passion je umrla 15. novembra 1904 v  San Remu v Italiji in bila leta 2002 razglašena za blaženo.

 

NA KRATKO:

– Krstno ime: Hélène de Chappotin

– Rojena 21. maja 1839 v Nantes-u (Francija), najmlajši otrok premožne družine

– Ognjevite narave, živahna in svojeglava

– Božji klic začutila pri osmih letih

 

– Redovno ime: Marie de la Passion, dobila ga je 23. januarja 1861.

– Leta 1877  v Ootacamundu (Indija) ustanovila Inštitut Frančiškank Marijinih misijonark

– Umrla je 15. novembra 1904 v San Remu (Italija)

– Razglašena za blaženo: leta 2002 na misijonsko nedeljo

– Liturgični spomin: 15. november

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja